Delfts Kwebbelwater gemaakt volgens oud familierecept en coldbrew

 

Al sinds de Middeleeuwen worden er likeuren gemaakt. Onder andere monniken gebruikte alcohol om kruiden en specerijen in op te laten lossen die volgens hun genezende werkingen bezaten. Zo werden er middeltjes gemaakt om de meest uiteenlopende kwalen te lijf te gaan. Gezien de niet zo lekkere smaak van sommige van deze middeltjes werd er suiker aan toegevoegd om het iets aantrekkelijker te maken voor de gebruiker.

Nederland kent een rijke traditie aan likeuren. In het VOC tijdperk kregen monniken de beschikking over goedkope suiker van suikerriet en veel meer verschillende soorten kruiden en specerijen zoals kaneel, vanille, koffie en cacao die veel minder hard en bitter van smaak waren dan dat we toen gewend waren. Hierdoor konden er volop likeuren gemaakt worden. Natuurlijk speelde Delftshaven in de tijd van de VOC daar een grote rol in. Meer weten over de geschiedenis van likeur klik hier.

 

Het Delfts Kwebbelwater heeft als basis onze eigen gemaakte coldbrew en het eigen familierecept van onze oma. Oma was simpel in haar oplossingen; Als je ergens last van had dronk je haar eigen gemaakte likeur want alcohol ontsmet alles tenslotte jongen dus is het goed. Oma maakte haar likeur van koude koffie (met een schepje Buisman) en verder vanille en karamel gemaakt van gebrande kristalsuiker en nog een paar geheime ingredienten.

Nadat we het oude recept van oma weer tegenkwamen zijn we daarmee aan de gang gegaan en hebben we de koude koffie vervangen door een eigen gemaakte coldbrew, maar verder wel de rest van het recept in takt gelaten.

Wij zouden ons werk niet goed doen als er geen traditioneel vervaardigde likeur voor onze prachtige zelf gebrande koffies beschikbaar zouden hebben. Ziehier het idee is geboren, een lekkere koffielikeur die samen met onze koffie uitnodigt tot een goed gesprek. Zeg maar kwebbelen wat een oud woord is voor praten of kletsen en wat oma maar altegraag deed.

 

Genieten is tijdloos, dus genieten maar.

 

Meer weten over onze koffiebonen, en wat we nog verder doen klik hier

 

Het oude kookboek

Coldbrew of icebrew koffiezetter

Oma met een lekker bakkie in de hand